navigatie overslaan

Routenetwerken Twente

Wij helpen je graag verder en hebben daarom de meestgestelde vragen voor je op een rij gezet.

Waar kan ik schademeldingen doorgeven?

Wij zijn aangesloten bij het landelijk meldsysteem. Hier kun je als wandelaar of fietser terecht voor meldingen van schades en vandalisme over het Wandelnetwerk en Fietsnetwerk. De fiets- en wandelmeldingen worden alleen opgelost wanneer deze via het landelijk meldsysteem gemeld worden. Klik op de link om naar dit meldpuntsysteem te gaan. Je krijgt dan ook een terugkoppeling wanneer de melding opgelost is.
Meldingen over het Paardrijnetwerk, Mountainbikenetwerk en Autonetwerk gaan via e-mail .

Hoe gebruik ik de Routemaker app voor routes?

Voor wie even geen wandelkaart wil is er de Routemaker app. Een app vol met gethematiseerde wandel-, fiets-, mountainbike- en vaarroutes van Twente, Salland en Vechtdal. Vanwege de samenwerking met diverse partijen zijn er nog veel meer bijzondere routes toegevoegd en is deze app dus zeker een kijkje waard!. Na de keus van de route is deze te downloaden en direct te starten. De app werkt op basis van locatiebepaling. Voor nu is het aanbod zoals hierboven beschreven, maar Routenetwerken Twente is hard bezig om de paardrij- en autoroutes ook toe te voegen. Je download de app hier voor Android en Apple.

Wat betekenen aanlooproutes binnen het Wandelnetwerk Twente?

Het komt voor dat een wandelroute niet direct bij het paneel start. Vanuit het paneel start je je route door de pijlen te volgen in de kleur van jouw route. Om weer terug te gaan naar het startpunt van de route, volg je een zogeheten aanlooproute. Deze route, en deze bordjes, zijn te herkennen aan een grijze pijl met in de rechterhoek onderin een i. We hebben voor het gemak hier even een voorbeeld geplaatst.

Wat zijn gecombineerde knooppunten?

Verschillende knooppunten in het Fiets- en Paardrijnetwerk Twente hebben een 'dubbel nummer'. Deze knooppunten liggen zo dicht bij elkaar dat ze hetzelfde nummer krijgen Dit worden 'gecombineerde knooppunten' genoemd. Het zorgt ervoor dat we niet teveel nummers op te kleine afstand achter elkaar krijgen en dat we niet ‘in de knoop’ komen omdat dezelfde nummers te snel weer bij elkaar in de buurt komen.

Zoals je kan zien op de afbeelding hieronder is knooppunt 15 gesplitst in twee fysieke locaties dicht bij elkaar. Via knooppunt 15 kan je namelijk door naar knooppunt 22, of je kan knooppunt 15 verder volgen en zo doorrijden naar knooppunt 21 of knooppunt 17. Niet heel lastig toch? Zie het als een verlengde van hetzelfde knooppunt en het zal je vanzelf de weg gaan wijzen! Gewoon letten op het volgend knooppunt waar je naar toe wilt.

Zijn de single tracks binnen het Mountainbikenetwerk voor iedereen toegankelijk?

De single tracks zijn speciaal aangelegd voor de Mountainbikeroutes. Het zijn stukken die in één richting gereden moesten worden. Wandelen of fietsen (op een normale fiets) is hier dan ook niet aan te raden. Wanneer er snelle mountainbikers fietsen kunnen er namelijk gevaarlijke situaties ontstaan.

Waarom wordt de blauwe mountainbikeroute op de Sallandse Heuvelrug jaarlijks afgesloten?

Jaarlijks tussen 1 april en 30 september zijn de single track mountainbikeroutes over de Sallandse Heuvelrug afgesloten. De jaarlijkse afsluiting is een gevolg van een beslissing genomen in 2022 door de provincie Overijssel vanwege de bescherming van de diersoorten op de Sallandse Heuvelrug.

Wat betekenen de grijze/zwarte lijnen in de Wandelplanner?

In de wandelplanner staan grijze/zwarte routelijnen. Dit zijn te plannen lijnen waar óf verbindingsroutes óf LAW/Streekpad/Meerdaagse themaroutes lopen. In het veld is er geen kleur over deze route aangelegd. Op de paal in het veld zal dus of één van de meerdaagse routes gemonteerd zijn of er staat een witte pijl met grijze rand op, de zogeheten verbindingsroutes.