navigatie overslaan

Het Wandelnetwerk Twente is het mooiste wandelnetwerk van Nederland. Nu is dat niet zo moeilijk, want de rest van Nederland is nou eenmaal geen Twente, met maar liefst 6000 kilometer wandelmogelijkheden. Het wandelnetwerk beslaat de mooiste wandelroutes, wandelpaden en lange-afstandswandelingen welke reeds beschikbaar waren in Twente, maar dan aaneengeknoopt tot Wandelnetwerk Twente door middel van 2500 keuzepunten. Het wandelnetwerk is in een aantal fasen ontwikkeld waarvan de eerste al in 2007.

WANDELEN - IS WEL HET SUFSTE WAT JE KUNT DOEN

Stel, je komt straks je vrienden tegen… wat moet je dan zeggen? "We hebben gewandeld"? Neeeh. Kan. Echt. Niet. Iedereen weet immers: wandelen is wel het sufste dat je kunt doen. Wat niet iedereen weet, is dat wandelen in Twente een belevenis is. Ja man, zo hip als een gele koe! Je weet niet wat je meemaakt. Op zandweggetjes, verharde paden, in bossen, langs heidevelden of dwars door het coulisselandschap. Als je eenmaal op pad bent, wil je nooit meer wat anders. Kies een bestaande tocht, of maak er helemaal jouw wandeling van met de Wandelplanner.

Wandelen in Twente

Uit onderzoek is gebleken dat het wandelnetwerk vier keer méér gebruikt wordt dan het fietsnetwerk(!). Om optimaal het Twentse landschap te kunnen beleven zijn door heel Twente zowel lange als korte wandelroutes gecreëerd. De routes zijn door middel van keuzepunten verbonden en in twee richtingen bewegwijzerd met gekleurde pijlen. Een keuzepunt is altijd een combinatie van een letter met cijfers. Het Wandelnetwerk Twente is dusdanig groot dat er vijf overzichtskaarten zijn uitgebracht. Elke kaart geeft een kwart van het wandelnetwerk weer met startpunten. De startpunten zijn meestal in de buurt van een parkeerplaats. Bij ieder startpunt staat een informatiebord (startpaneel), waarop ook de mooiste wandelroutes in de directe omgeving staan.

Nieuw! Wandelen volgens het keuzepuntensysteem

Er is veel vraag naar. Zelf een eigen wandelroute kunnen plannen langs wandelkeuzepunten. Net als bij het Fietsnetwerk Twente kun je als het ware zelf de route aan elkaar knopen. De pijlen voeren je naar knooppunten (in Twente keuzepunten genoemd, die geplaatst zijn op kruispunten of splitsingen van paden en wegen. Op de keuzepuntpalen, komt naast het keuzepuntnummer zelf en de verschillende kleurpijlen, ook de richting naar het eerstvolgende keuzepuntnummer. Een dergelijk wandelnetwerk bestaat al in andere delen van Nederland en wordt vanaf 2024 nu ook uitgerold in Twente!

Themaroutes Wandelnetwerk Twente

We blijven ons best doen om het wandelnetwerk nog mooier te maken door continu te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door het netwerk regelmatig aan te vullen met nieuwe thema’s, zowel korte als meerdaagse. Met de introductie van nieuwe themaroutes willen we wandelaars langs de mooiste plekken leiden. Deze themaroutes kennen ieder hun eigen unieke symbolen en namen, zowel op de pijltjes als op de panelen. Kies een van deze thema's en wij kunnen je beloven dat gebieden gaan leven! Een overzicht van alle meerdaagse themaroutes vind je hieronder en natuurlijk op de wandelkaarten.